Wijn, een godendrank
Wijn, een godendrank. Zowel de tintelend frisse witte Franse wijn, de mierzoete Duitse witte wijn als de donkerrode bordeaux kennen we allemaal. Maar welke wijnstreken zijn er? Hoe moet je wijn proeven? Het komt allemaal aan bod in deze wijn special, geschreven door een wijnkenner en sommelier.
Ook al wordt Nederland overstroomd met -goedkopere- wijnen uit Californie, Zuid-Afrika, Spanje enz... Toch blijft de Franse wijn als een keizer boven alle andere uittronen.
Dit heeft niet zozeer te maken met temperaturen en zon, maar veeleer met druivenrassen en de samenstelling van de grond waarin de druivenstokken wortelen. En soms aan noeste arbeid en hierbij denken we aan de Champagne die dagelijks een klein beetje gedraaid wordt om de gist droesem naar de hals van de fles te laten zakken.
Champagne de feestdrank is de optelsom van twee blauwe en één witte druif de pinot noir, de pinot meunier en de chardonny en veel liefde voor het vak van wijnmaker.
Lees in deze special meer over wijn.
Beaujolais is in de ioop der jaren gepromoveerd van karafwijn uit de bistro’s van Lyon tot wellicht de bekendste tafelwijn ter wereld en synoniem met alles dat wijn en Frans is. Die ontstellende popul…
Champagne symboliseert in ons land de duivel. Heel veel mensen beschouwen deze wijn als iets onvoorstelbaar luxueus dat men alleen in zonde nuttigt. Let maar eens op de blikken van de mensen als een m…
Men vraagt zich wel eens af waarom er bij wijn zulke enorme prijsverschillen voorkomen. De ene fles kost nog geen vier euro en voor een andere betaal je pakweg drie tientjes. Hoe kan dat nou? Het is t…
Het is beslist geen kleinigheid om in Duitsland wijn te maken. Een druif heeft ongeveer dertienhonderd zonne-uren nodig om tot volledige wasdom te komen en bij onze oosterburen komt men daar dikwijls…
Kenmerkend voor de Moezelwijnen is hun lichte constitutie, hun frisse, wat rinse smaak en hun bloemige bouquet. Vaak ook proef je op de tong een heel lichte prikkeling. Verwar deze echter nooit met he…
Als wij langs de Rijn gaan in zuidwaartse richting, belanden we in Rheinhessen. Dit gebied bestrijkt een slordige driehoek tussen Mainz, Worms en de rivier de Nahe.
Elke wijnimporteur kan je vertellen dat witte wijn in ons land in verhouding vrij weinig wordt gedronken. En helemaal als het droge witte wijn betreft, zonder een spoortje zoet dus. De oorzaken hierva…
De onbetwiste koning van alle witte Bourgognes en daarmee wellicht van alle droge witte tafelwijn — is Le Mont rachet, een wijn waar zelfs de meest nuchtere mensen lyrisch over worden.
Over de witte wijnen van de Provence valt niet bijster veel te vertellen. De meeste zijn te zwaarwichtig om verfrissing te schenken. Hier in Nederland heb ik eigenlijk maar één wijn geproefd met een f…
Het heeft er even naar uitgezien dat het ‘glaasje Madeira my dear?’ een come-back zou maken, maar het mocht niet zo wezen. Nog steeds gebruiken wij Madeira hoofdzakelijk op twee manieren: in de soep o…
Een restaurateur zei me eens: ‘Ik prefereer port boven sherry omdat port rust geeft, terwijl sherry juist opwindt.’ Wat men bij port nooit moet vergeten, is dat de wijn meer alcohol bevat dan sherry:…
Het aperitief is misschien wel het belangrijkste glaasje van de dag. Het doet vermoeidheid verdwijnen en problemen vergeten. Of, zoals een huisvrouw met erg drukke kinderen het eens uitdrukte: ‘Dat en…
Het proeven van wijn is voor veel mensen een wat angstige affaire. Men vreest een verkeerd oordeel te zullen geven of lachwekkende taalblunders te begaan. Je weet immers niet precies waarop je moet le…
Gepubliceerd door Sophocles op 24-02-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.