Recensies en besprekingen van kunst en cultuur-uitingen
Wanneer is een boek een goed boek? Eerlijk gezegd ik weet het ook niet. Uiteindelijk is een boekrecensie de subjectieve mening van één persoon.
Boeken, columns en essays
Niet alleen boeken komen hier aan bod.
Andere cultuuruitingen zoals theatervoorstellingen, cabaret, columns enz... worden in deze special gerecenseerd. Want daar gaat het om. Een recensie of hoe denkt de kijker, gebruiker of lezer over die ene kunstuiting. Bedenk dat mijn mening niet de uwe hoeft te zijn soms zal dat wel het tegendeel zijn, maar dat laat niet onverlet dat ik voor u het boek, de columns of een essay gelezen heb.
Musea
Ook musea komen aan bod, niet alleen in binnenland maar ook in het buitenland. Het Louvre in Parijs, het benaki-museum en het archeologisch museum in Athene, Het Nestor museum in Chora ( Griekenland), Londen, Berlijn enz... komen mettertijd aan bod.
Muziek
Elke dag komen er tientallen nieuwe CD's uit. Ik beperk mij tot de klassieke muziek, of de uitvoeringen van klassieke muziek.
Film
Misschien wel de moeilijkste kunst-uiting om te recenseren, omdat niet alleen de prestaties van de acteurs onderwerp zijn maar ook het script of de verhaallijn, de muziek, de regie en de special effects een rol spelen bij de productie.
Theater
Musicals, en grotere theaterproducties komen hier aan bod.
recensie
Daan List is zo’n jongen die gelooft dat alle verhalen die op school de ronde doen, waar zijn. Iedereen is hem op het gebied van de liefde de baas en zijn verstand zegt hem, dat hij niet de mindere ma…
recensie
Wie verliefd is gaat voor, Liefde en van dattum. Zo achter elkaar doen ze de roman van een doorsnee-leven vermoeden. Eerst schrijf je gedichten in de schooikrant, dan word je werkelijk verliefd, je vo…
recensie
Grunberg (1971) debuteerde met de roman Blauwe maandagen (1994). Hij won twee AKO-Literatuurprijzen, twee Gouden Uilen en een Libris Literatuurprijs.
recensie
Herman Franke heeft zich geregeld in zijn columns in de Volkskrant en in zijn essays opgewonden over het populaire verschijnsel autobiofictie. Blijkbaar willen de lezers zich laten misleiden door het…
recensie
Daniël is zeven jaar als de oorlog uitbreekt en zoals alle kinderen van die leeftijd vindt hij de verschijning van de Duitsers aanvankelijk interessant. Yvonne Keuls geeft in haar novelle impliciet ee…
De titel Gimmick! verwijst naar discotheek Gimmick, de centrale ontmoetingsplaats van de jonge kunstenaars. Het woord ‘gimmick’ betekent onder andere ‘truc’ en dat is van toepassing op de wijze waarop…
Bomans, dol op lintjes, medailles, versieringen — hij was zelfs ontroerd als hij een carnavalsorde omgehangen kreeg (‘Weet je wel hoeveel zo'n ding weegt?’ vroeg hij volstrekt serieus aan Simon Carmig…
De onmogelijkheid om precies te begrijpen hoe het leven en de wereld in elkaar zitten, vormt het hoofdthema van de roman. Neventhema is de manier waarop man en vrouw met deze onmogelijkheid omgaan.
Het boek bestaat uit echte romanfragmenten, waarin je leest wat de personages doen, denken en voelen, en meer journalistieke stukken (bijvoorbeeld interviews van de verslaggever met de betrokkenen). D…
In het beok is de voornaamste locatie is het angstaanjagende moderne schoolgebouw van een protestants-christelijke scholengemeenschap in Vlaardingen. Deze gemeente wordt als somber, lelijk en grauw be…
De hoofdfiguur inditboek, die soms als vertelster in de ik-vorm optreedt, is gesplitst in twee schijnbaar aparte personages. In de eerste plaats Sonja, die de nuchtere, rationele, aan de Nederlandse l…
Ghali groeit op in Khemisset (Marokko). Zijn vader, een notse, autoritaire man, verlaat zijn moeder al gauw voor een an Dere vrouw. Ghali’s moeder voelt zich een ‘hezella’, een uitgestotene, en kwijnt…
Renate Dorrestein was één van de oprichters van de Anna Bijnsstichting, die sinds 1986 iedere twee jaar een prijs uitlooft voor ‘de vrouwelijke stem in de letteren’. Zelf kreeg zij in 1993 voor haar g…
recensie
Soms zijn er op het wereldwijde web pareltjes van kunst te vinden. Ik stuitte op de weblog van Jeronimoon, een schrijvend lid van de vereniging Beter Onderwijs Nederland. Een weblog waarin elke week e…
Gepubliceerd door Sophocles op 23-01-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.