Sophocles » Specials » Kruidentuin

Teelt, oogst en gebruik van kruiden

Eens was het kweken van kruiden in eigen tuin een algemeen gebruik. Ten tijde van de eerste kloosters, toen men kruiden als medicijn voor de zieke gebruikte, waren er kruidentuinen en door de eeuwen heen bleven ze bestaan. Sinds ongeveer honderd jaar zijn de traditie, ervaring en de herinnering aan dat alles verdwenen.

De kruidentuin

De tuinen zijn kleiner geworden en werden meer als sier- dan als groentetuin gebruikt. Er bleven slechts vier kruiden over die de mensen nog kenden: peterselie, kruizemunt, salie en tijm, en zelfs deze kruiden moesten vaak het veld ruimen voor vervangingsmiddelen.

Hierin is verandering gebracht. Tegenwoordig bestaat er een veel grotere belangstelling zowel voor het kweken als voor het gebruiken van kruiden. Door de groeiende vraag naar natuurlijker smaakstoffen, die mede voortvloeit uit het feit dat zoveel voedsel tijdens de teelt en verwerking aan smaak heeft ingeboet, zijn kruiden en daarmee een eventuele kruidentuin of kruidenhoek — veel belangrijker geworden. In elke tuin — klein of groot — kan men kruiden kweken. Kruiden stellen immers zeer bescheiden eisen, zowel aan bodem en ruimte als aan de tijd van de tuinier.

De special

Maar door het verloren gaan van de kruidentraditie is de ervaring met betrekking tot het kweken en het gebruik van kruiden achteruitgegaan en deze special stelt zich ten doel om dit op te vullen. Zelf heb ik gezonde, aromatische kruidenplanten geteelt en iedereen die me vragen stelde over de kweekmethoden waren al even benieuwd om te vernemen hoe ze de kruiden moeten gebruiken die in hun tuinen groeien.

Opzet van de special

Algemeen: Gaat over het ontwerpen van de kruidentuin en welke planten. Waar worden kruiden voor gebruikt. De bemesting, de teelt, het oogsten, drogen en bewaren van de tuinkruiden.

Beschrijvingen: Hier worden de tuinkruiden beschreven. De eigenschappen, de teeltwijze, de mogelijk curatieve of genezende werking, het gebruik in keuken of gerechten, de oogst en waar het mogelijk is een recept voor een lekker gerecht.

De kruidentuin: teelt van kruiden

Zelf kruiden kweken begint met de aankoop van het zaad. Daar staat u dan, pakje zaad in de hand en wat nu…

Kruiden: Aanleg van de kruidentuin

Om kruiden te kweken heeft u geen speciale vakkennis nodig, in feite kan iedereen het — van fijnproever tot tuinliefhebber. Kruiden stellen geen bijzondere eisen aan plaats en verzorging en de regels…

Kruiden: Anijs (pimpinella anisum)

Het tuinkruidenhoekje mag in de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal tot zijn recht kan komen met verse kruiden uit de tuin.

Kruiden: Bijvoet (Artemisia vulgaris)

Het tuinkruidenhoekje mag in de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal tot zijn recht kan komen met verse kruiden uit de tuin. Aan bijvoet worden ontsp…

Kruiden: Guldenroede (Solidago virga aurea)

Het tuinkruidenhoekje mag in de moderne tuin niet ontbreken. Niet alleen om te gebruiken in de keuken. Solidago is een kruid waar genezende krachten aan toegekend worden. Zijn Nederlandse naam luidt n…

Kruiden: Hysop (Hyssopus Officinalis)

Hysop mag in het tuinkruidenhoekje van de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal tot zijn recht kan komen. Hysop is minder bekend, maar toch een pracht…

Kruiden: Knoflook (Allium Sativum)

Het tuinkruidenhoekje mag in de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal tot zijn recht kan komen met verse kruiden uit de tuin. Knoflook, de franse keuk…

Kruidentuin: Teelt van kruiden, bemesting

U weet nu inmiddels dat elke plant, behalve licht en water anorganische stoffen nodig heeft om in leven te kunnen blijven. Uit steenresten in de bodem en uit afgestorven planten en dieren worden door…

Kruidentuin: Teelt van kruiden, grond en water

Aarde geeft de wortels en daardoor de plant, houvast. Aarde bevat mineralen en water en kan, afhankelijk van de soort, beide in mindere of meerdere mate opslaan. De noodzakelijke grondstoffen worden d…

Kruidentuin: Teelt van kruiden, licht en lucht

Planten zijn levende wezens die volkomen van licht afhankelijk zijn. Via hun levensproces, de assimilatie, zetten ze met behulp van zonlicht, kooidioxyde en bladgroen, anorganische stoffen om in organ…

Tuinkruiden Tuinpimpernel (Sanguisorba officinalis)

Tuinpimpernel mag in het tuinkruidenhoekje van de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal tot zijn recht kan komen. Tuinpimpernel is minder bekend, maar…

Tuinkruiden: Brandnetel (Urtica dioica & Urtica Urens)

Brandnetel staat niet in hoog aanzien bij de bevolking. Toch is de brandnetel een niet te versmaden kruid, weliswaar beter in een bloempot of bloembak dan in de volle grond maar mag niet ontbreken bij…

Tuinkruiden: Koriander (Coriandrum Sativum)

Koriander mag in het tuinkruidenhoekje van de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal tot zijn recht kan komen. Koriander is minder bekend, maar toch ee…
Gepubliceerd door Sophocles op 19-01-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.